Facadedøren har gennem tiden været et betydeligt bygningselement. Hoveddøren har været husets pryd og en slags visitkort for sin husejer.
Gamle hoveddøre er både håndværksmæssigt og i deres dekoration den bygningsdel man i gennem tiden har gjort mest ud af på husets facade. Der findes stadig mange flotte eksempler på både farverige og detaljerige døre fra renæssancen og frem til 1930’erne, hvor døren blev mere enkel i sit arkitektoniske udtryk. Revledøre, beklædte revledøre og senest fyldningsdøre var været brugt i by- og landhuse i Danmark indtil modernismen. Når vi har med gamle og oprindelige døre at gøre, er det vigtigt at bevare dem, da de rummer en umistelig værdi for husets identitet og for fælles vores kulturarv. Man skal være opmærksom på både dørtype, beslag, hængsler, håndtag, detaljer og farver, når man skal istandsætte døre.
Vores restaureringsmaler har netop sat Gammel Broløkkes beklædte revledøre nænsomt i stand. Følg med når vi gennemgår processen skridt for skridt, så du kan lade sig inspirere.
Istandsættelse af udvendige døre
Dørenes tilstand er i dette tilfælde, at de var udpinte af sol, vind og vejr, slid ses tydeligt hvor træet er udtørret og har trukket sig. Dørene er generelt i god stand, men trænger til grunding og maling.
Inden behandling gås døre efter for gang og anslag, hvor der tjekkes for den generelle stand for den pågældende dør. Her var der ikke særligt at bemærke, dog blev en enkel dør høvlet lidt i bunden, så den ikke går på karmen.
-
Døre rengøres for støv og spindelvæv.
-
Døre skrabes let og slibes der hvor det behøves.
-
Døre blev herefter grundet let, hvor pigmenterne tændes ved at stryge en klud over træet med linoliefernis, især ved revner samt meget udsatte og udpinte steder.
-
Døre kittes der hvor kit manglede, herefter lod vi kitten tørre.
-
Nu påføres første gang maling i en mager blanding, bestående af meget pigment og lidt olie, dette giver en god dækkeevne
-
Så påføres anden gang maling med en lidt mere fed maling, dvs. pigment og lidt mere olie end tidligere.
-
Dørene gås nu efter hvert forår da de er meget udsatte i det pågældende tilfælde og de males med en tynd blanding med lidt pigment i, så de holder i mange år.
Ovenover ses billeder fra processen, slibning og afskrabning og fra når døren grundes og males første gang.
Vi håber at projektet kan inspirere jer til at bevare og passe godt på jeres unikke dør!