Når du har et gammelt hus, der er bygget med diffusionsåbne materialer, hvor huset kan ånde – så er det utrolig vigtigt at huske på, at også malingen du benytter, skal bidrage til det gode indeklima… kort sagt, uanset hvad eller hvor du maler, er det vigtigt at vælge den rigtige maling.
De klassiske indendørs malinger er f.eks. Kalkmælk (kalkmaling), limfarve, temperamaling og linoliemaling. Det er alle malinger, som er gode til gamle huse, idet de er diffusionsåbne og derfor arbejder godt sammen med husets øvrige byggematerialer.
Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke malinger der egner sig til de forskellige opgaver – derfor får du herunder en kort introduktion til hver af de ovennævnte malingstyper:
Det er væsentligt at bemærke, at alle nedenstående malinger er fri for unaturlig kemi og er diffusionsåbne.
Kalkmælk:
Kalkmælk er den traditionelle vådlæskede og vellagrede kalk blandet med vand, helt fri for tilsætningsstoffer.
Kalkning er den mest diffusionsåbne og ”fugtafgivende” overfladebehandling der findes. Den er dermed teknisk fremragende til ældre murværk, arbejder godt sammen med murværkets svingninger og ændringer som følge af fugt, temperatur og naturlig nedbrydning og er desuden afprøvet gennem århundreder. Man kan kalke gang på gang, direkte på den let afskrabede og rengjorte gamle kalk, uden at overflade bliver mere damptæt,
Kalkmælk anvendes til kalkning af puds af kulekalksmørtel og de fleste typer af hydraulisk mørtel, samt på overflader der tidligere er kalkede med traditionel kalkmælk. Kalkmælk kan anvendes både udvendigt og indvendigt.
Korrekt udført kalkning smitter ikke af og holder afhængig af forholdene ca. i 5-10 år, før genbehandling er nødvendig. Se vores blogindlæg om korrekt kalkning af facader.
Kalkmaling:
Kalkmaling er et nyere produkt, der har mange af de samme egenskaber som den traditionelle kalkmælk. Det er et naturprodukt og indeholder kun ren lufthærdende kalk, ægte franske jordfarver (oxider) OG 2 % naturlig organisk bindemiddel. Bindemidlet der er tilsat, betyder at malingen kan anvendes på mange forskellige overflader som: kalk-, cement- og gipspuds, finpuds, sandspartling, grundpapir, mursten, blokke, beton og emulsionsmaling, og kan desuden påføres på ubehandlet træ som beskyttelse. Kalkmalingen kan benyttes både indendørs og udendørs og har en mat pudret overflade, ligesom en ren kalkmælk, og patinerer smukt med tiden.
Hvis du har været i gang med at kalke din facade, men oplever områder, hvor kalkningen ikke vil binde, for eksempel hvis muren tidligere er behandlet med cementholdige produkter, som det ikke umiddelbart er muligt at fjerne, anbefaler vi, at du i stedet benytter kalkmaling, da den netop kan dække på mange overfladetyper.
Kalkmalingen fås som ren hvid, eller indfarvet i et udvalg af standardfarver, med naturlige franske oxidfarve – du kan vælge mellem en dækkende eller laserende type (laserende = halvtransparent). Malingen indeholder ingen potentielt skadelige stoffer og har ingen afgasning.
Hvis du ønsker at læse mere om kalk og tilhørende begreber, anbefaler vi blogindlægget ’Kend din Kalk’.
Limfarve:
Tidligere meget anvendt til vægmaling. Fremstilles af forskellige limstoffer, f.eks. cellulose, kasein eller carragen og farvepigment. Limfarve anvendes på indvendige vægflader og bunde såsom: grundpapir, tør finpuds og høvlet eller ru træ.
Der vil være forskelle i limfarvens egenskaber alt efter hvilken type limstof, der benyttes. Herunder tager vi udgangspunkt i cellulose-limfarvens egenskaber:
Cellulose-limfarven fremstår helmat med smuk lysreflektion, og (hvis blandet korrekt) smitter den ikke af ved berøring – den er dog hverken slidstærk eller vaskbar og kan derfor kun anvendes indendørs. Sammenlignet med en carragen-baseret limfarve, binder celluloselim pigmentet bedre hvorved afsmitningen mindskes.
Under produktet ’Celluloselim’ i vores webshop, kan du finde en vejledning til, hvordan du selv kan fremstille cellulose-limfarve. Her gør vi også opmærksom på, at foretage prøveopstrøg inden du går i gang med det store maleprojekt: brug af for meget pigment vil nemlig gøre at farven smitter af – og brug af for meget lim, vil gøre at malingen ikke får sin karakteristiske ’lysreflektion’.
Temperamaling:
Temperamaling er en olieforstærket limfarve, hvilke vil sige, at du blander din limfarve med linoliefernis. Temperamaling har god holdbarhed og er vaskbar (kan f.eks. aftørres med en fugtig klud). En diffusionsåben væg- og loftsmaling til indendørs brug på puds, spartel, væv eller tapet. Fri for unaturlige kemikalier.
Du kan blande din egen temperamaling eller købe en færdigblandet (den færdigblandede version finder du her i vores webshop). Herunder tager vi udgangspunkt i vores færdigblandede Aqualinum temperamaling:
Malingen fås i 2 farveskalaer: en klassisk skala bestående af 29 farver + en sort og en hvid. Vores Klassiske tempera-farveskala er farver udvalgt på basis af toner af de klassiske pigmenter: kridt/zinkhvid (tidligere brugte man også blyhvid), ultramarinblå/berlinerblå, okker, chromoxydgrøn, grønjord, umbra, jeronxydrød, dodenkop/kaput mortum og kønrøg.
Aqualinum temperamaling har stor anvendelighed, da den hæfter godt på både ubehandlede bunde samt tidligere behandlede bunde. Malingen er let at arbejde med, både ved påføring med rulle og sprøjte. Vigtigst er, at den er fri for alle former for unaturlige kemikalier (ligesom hvis du selv vælger at blande din temperamaling). Desuden er den diffusionsåben, hvilket vil sige, at den lader dine vægge og lofter ånde – og er derfor med til at skabe et sundt indeklima uden råd og svamp.
Holdbarhed: der er ikke tilsat konserveringsmidler i temperamalingen og holdbarheden er derfor forholdsvis kort. Hvis malingen opbevares tørt og køligt er holdbarheden: 5-6 måneder.
Linoliemaling:
Linoliemaling har gennem århundrede bevist sin funktion ved beskyttelse af udendørs træværk og giver indendørs træværk en smuk og sanselig overflade. Malingen kan købes færdigrørt eller du kan blande din egen maling. Køber du linoliemalingen færdigblandet hos os, skelnes der mellem om det er til udendørs eller indendørs brug.
Linoliemaling er et 100% naturprodukt! Linolie er fremstillet af hørfrø – korrekt anvendt giver linoliemaling en fantastisk beskyttelse samtidig med at den er meget diffusionsåben selv efter mange lag maling. Malingen indeholder ingen usunde kemikalier og bidrager på den måde også til et sundt indeklima.
Linoliemaling rækker meget langt da det påføres i meget tynde lag. Anvend en god lidt stiv pensel i naturhår, f.eks. en rundpensel, så du kan trække malingen tyndt ud. Det kræver lidt øvelse at få lagene tynde nok, men malingen er utrolig lækker at arbejde og giver et flot, flot resultat når den udglattes (også kaldet ’forslettes’) med en modler-pensel.
Det var en gennemgang og kort introduktion af 4 klassiske malingstyper, som, vi hos Hverringe synes, har rigtig mange gode egenskaber og gør sig godt i de ældre huse. Vi håber, indlægget kan hjælpe dig på vej, når du skal vælge maling til dit næste projekt.
Relaterede produkter
Vi forhandler et bredt udvalg af produkter indenfor kategorien ‘klassiske malinger’. Herunder kan du se et lille udvalg….
Vil du vide mere om indendørs og udendørs maling?
Vil du læse mere om kalkning af facader, maling af træværk og maling med limfarve, kan du herunder finde nogle udvalgte blogindlæg. Du kan altid finde alle vores blogindlæg via Blog & Guides øverst i menuen.