Helt overordnet bør du se på, hvor det bedst betaler sig at sætte ind overfor dit gamle hus.
Tegningen her er vejledende, %-fordelingen kan se forskellig ud fra sag til sag – eksempelvis er utætheder eller trækgener en væsentlig kilde. En lidt grov tommelfingerregel er, at taget står for op til halvdelen af varmetabet, facader en god fjerdedel og gulvet en lille fjerdedel. Forholdet er en god vejleder, når ældre huse energirenoveres – fx får man oftest mest ud af at efterisolere loftet.
Utætheder har i denne forbindelse ikke noget med damptæthed at gøre, men vindtæthed. Man kan isolere lige så meget man vil, men er huset utæt og er der trækgener, hjælper det ikke meget. Dvs. det er vigtigt at eliminere dette ved at tætne omkring vinduer og døre, ventilationsgennemføringer i facade og tag, sprækker mellem væg og loft mv. Sprækker der i nye huse ofte er søgt tætnet ved dampspærren, hvilket som nævnt kan være vanskeligt i et ældre hus, hvor fx er sammenpudsede vægge, lysninger og lofter er gode løsninger i stedet.
Kend dit hus
Du skal kende dit hus, materialer og byggeteknik inden du påbegynder energirenoveringen, da forskellige huse kræver forskellige løsninger. Det kan du læse mere om i artiklerne ”Energirenovering og bevaringsværdi”, samt ”Energirenovering af vinduer”.
Relaterede produkter
Vi forhandler produkter, materialer og redskaber, der er nyttige (nogle endda uundværlige) i dit arbejde med renovering/restaurering af en ældre bolig. Herunder finder du et lille udvalg ifm. energirenovering af din bolig:
Vil du vide mere?
Vil du læse mere om energirenovering af din ældre bolig, og hvad du skal være opmærksom på, kan du herunder finde nogle udvalgte blogindlæg. Du kan altid finde alle vores blogindlæg via Blog & Guides øverst i menuen.